Organiczna Yerba Mate

ilość znalezionych towarów: 6

Organiczna yerba mate zawdzięcza swą nazwę szczególnym warunkom uprawy ostrokrzewu paragwajskiego. Bowiem na plantacji, na której on rośnie nie używa się ani nawozów sztucznych, ani pestycydów i herbicydów. U roślin wolnych od środków chemicznych naturalny cykl wzrostu trwa dłużej, jednocześnie zachowują one więcej witamin i substancji odżywczych. Pochodząca z organicznych upraw yerba posiada także pełniejszy smak. Klasyczny proces suszenia liści odbywa się nad dymem, co nie pozostaje bez wpływy na środowisko. Organiczną yerbę uzyskuje się natomiast susząc listki przy użyciu gorącego powietrza.

Napój można sporządzać na kilka sposobów. Najpopularniejszy z nich to zaparzanie suszu gorącą (ale nie wrzącą!) wodą (ok. 75-80 stopni Cejsjusza). Mate można zaparzać kilkukrotnie (aż do 7 razy!), niemal za każdym razem uzyskując nieco inny smak. Yerbę można również przygotować, zalewając susz z ostrokrzewu paragwajskiego... zimną wodą. Napar ten nosi nazwę terere i może być idealną formą gaszenia pragnienia podczas letnich dni.

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel