Klasyczna Yerba Mate

ilość znalezionych towarów: 64

Yerba mate to susz otrzymany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Może występować w postaci drobno ciętych i zmielonych listków oraz patyczków. W dwóch odmianach: despalada niemal w całości składa się z listków, podczas gdy w odmianie elaborada znajduje się dość dużo patyczków. Yerba jest naturalnym źródłem energii, stosuje się ją w celu szybkiego pobudzenia.

Polecamy klasyczną yerbę, lecz o zróżnicowanych smakach i aromacie, na które wpływ ma sposób uprawy rośliny, warunki atmosferyczne oraz typ gleby, suszenie liści i przechowywanie ich. Yerba może być w smaku goryczkowa, z nutami kwaskowości, w innej czuć dymny posmak i intensywny aromat.


Jak przygotować klasyczną yerba mate?

Do tradycyjnego podawania yerby służy naczynie zwane mate, wykonane z ceramiki, drewna lub tykwy albo guampa, powstałego z bawolego rogu lub krowiej racicy. Do picia używa się bombilli - metalowej lub bambusowej rurki zakończonej sitkiem.

Sposobów na przyrządzenie yerba mate jest wiele. Do naczynia włóż bombillę. Wsyp tyle suszu, aby wypełnił od 1/2 do 2/3 naczynia. Następnie pomału zalej go gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 75 a 85 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby nie mieszać naparu bombillą, w przeciwnym razie uzyskasz napój o konsystencji błota. Napój można uzupełniać wielokrotnie - aż do 7 razy.
W sklepie Natural Market sprzedajemy klasyczną yerba mate takich marek jak np. Amanda, Verde Mate, Selecta, Indega S.A..

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel