Klasyczna Yerba Mate

ilość znalezionych towarów: 71

Yerba mate to susz otrzymany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Może występować w postaci drobno ciętych i zmielonych listków oraz patyczków. W dwóch odmianach: despalada niemal w całości składa się z listków, podczas gdy w odmianie elaborada znajduje się dość dużo patyczków. Yerba jest naturalnym źródłem energii, stosuje się ją w celu szybkiego pobudzenia.

Polecamy klasyczną yerbę, lecz o zróżnicowanych smakach i aromacie, na które wpływ ma sposób uprawy rośliny, warunki atmosferyczne oraz typ gleby, suszenie liści i przechowywanie ich. Yerba może być w smaku goryczkowa, z nutami kwaskowości, w innej czuć dymny posmak i intensywny aromat.


Jak przygotować klasyczną yerba mate?

Do tradycyjnego podawania yerby służy naczynie zwane mate, wykonane z ceramiki, drewna lub tykwy albo guampa, powstałego z bawolego rogu lub krowiej racicy. Do picia używa się bombilli - metalowej lub bambusowej rurki zakończonej sitkiem.

Sposobów na przyrządzenie yerba mate jest wiele. Do naczynia włóż bombillę. Wsyp tyle suszu, aby wypełnił od 1/2 do 2/3 naczynia. Następnie pomału zalej go gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 75 a 85 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby nie mieszać naparu bombillą, w przeciwnym razie uzyskasz napój o konsystencji błota. Napój można uzupełniać wielokrotnie - aż do 7 razy.
W sklepie Natural Market sprzedajemy klasyczną yerba mate takich marek jak np. Amanda, Verde Mate, Selecta, Indega S.A..

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel