Zestaw do yerba mate – poradnik dla początkujących.

2018-01-23

Przygotowanie i podawanie yerba mate wymaga skompletowania kilku potrzebnych akcesoriów. Pytanie brzmi co wybrać? Bez czego się nie obejdzie? Podpowiadamy jak skompletować sprzęt według indywidualnych potrzeb!

zestaw do yerba mate

Wybór naczynka do yerba mate

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów naczynek, na które możemy się zdecydować. Są to:

Tykwy

Naczynka ceramiczne

Naczynka drewniane

Oprócz dostępnych rodzajów naczynek, mamy do wyboru mnóstwo wzorów. Występują w różnych kolorach i kształtach. Kuszą swoim niepowtarzalnym designem. Powiedzmy coś więcej na temat poszczególnych naczynek.

Tykwy

Jednym z najbardziej popularnych naczynek jest to wykonane z owocu tykwy. To naczynko dzięki, któremu picie yerby będzie prawdziwym rytuałem. Tego typu naczynka są niezwykle lekkie i wytrzymałe. Tykwa nie ma możliwości rozbicia się ani poparzenia. Ścianki tykwy idealnie wspomagają proces zaparzania. Doskonale wchłaniają esencję z naparu. Zazwyczaj mają one pojemność od 150 do 350 ml. Nie wykluczone, że znajdziecie także takie, które są znacznie większe i mają około 500 ml pojemności.

Naczynka ceramiczne

Ich największą zaletą jest z pewnością to, że są niezwykle praktyczne i uniwersalne. Nie wymagają one szczególnej pielęgnacji. Nie musimy ich w żaden sposób przygotowywać do użytku. Z powodzeniem możemy myć je w zmywarce. Wszystko ma swoje plusy i minusy oczywiście. Dla niektórych bardzo ważne jest, aby naczynko, w którym pijemy mate, nadawało smak. Naczynka ceramiczne nie zmieniają smaku naparu. Występują one w wielu wzorach i kupimy je niemal w każdym kolorze. Niestety tego typu naczynka szybko się nagrzewają, a przy tym nie trzymają temperatury.

Naczynka drewniane

Oryginalne naczynka produkuje się z drewna Palo Santo, inaczej Święty Pień. Rosną one w Ameryce Południowej. Drewniane naczynka mają niezwykły design, ponieważ są pięknie rzeźbione. Bardzo często są okuwane i stanowią element ozdobny. Drewno pozwala chłonąć esencję naparu, dzięki czemu yerba nabiera niezwykłego aromatu. Takie naczynka najczęściej mają pojemność około 100-200 ml. O drewno należy dbać w sposób szczególny. Drewniane naczynka należy suszyć co 2-3 dni, aby nie pojawiła się pleść. W przypadku Palo Santo tę czynność wystarczy wykonać raz na 1-2 tygodnie. Ten rodzaj drewna posiada żywicę, która jest naturalną ochroną przed pleśnią.

Wybór bombilli

Bombilla to rurka, która służy do picia yerba mate bez listków i gałązek. Dostępne są bombille niklowane, wykonane z alpaki lub stali nierdzewnej. Przy wyborze materiału, z którego zrobiona jest bombilla, dobrze jest czasem przekalkulować co nam się bardziej opłaci. Niklowane rurki są tanie, ale po około 6 miesiącach mogą nie nadawać się już do użytku. Zatem jeśli nie jesteśmy pewni czy będziemy pić yerbę to można zdecydować się na taką bombille, ale chcąc korzystać z niej dłużej, polecamy zainwestować w stal nierdzewną lub alpakę. Bombille dobieramy do naczynka. Dla osób, które cenią sobie ekologię, polecamy naturalną bombille, wykonaną z bambusa. Idealnie sprawdzi się w przypadku małych i delikatnych naczynek. Jeśli nasze naczynko jest niewielkich rozmiarów (około 150-200 ml. Pojemności), powinniśmy wybrać krótszą bombillę – około 15-17 cm. Ważne jest, aby bombilla, która będzie skompletowana z delikatnym i niewielkim naczynkiem nie była zbyt ciężka. Jeśli wasze naczynko jest większe, a jego pojemność wynosi minimum 300 ml, to śmiało możecie wybrać dłuższą bombille (minimum 18 cm).

Ostatnią ważną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę podczas wyboru bombilli, jest filtr. To dzięki niemu możemy pić napar bez liści, gałązek, proszku czy pyłu. Jeśli planujemy pić klasyczną yerbę, to idealnie sprawdzi się bombilla sprężynkowa lub z filtrem łyżeczkowym. Chcąc pić yerbę z dużą ilością proszku, polecamy wybrać bombillę wyposażoną w podwójny filtr.

Wybór rodzaju yerba mate

Ostrokrzew paragwajski ma około 180 odmian. Smak zależny jest głównie od miejsca uprawy. Możemy wyróżnić yerby:

Paragwajskie

Brazylijskie

Argentyńskie

Urugwajskie

 

Paragwajska yerba jest mocna. Ma intensywny aromat dymu i goryczy. Nie każdemu przypada do gustu, szczególnie osobom początkującym.

Brazylijska yerba mate to bardzo mocno zmielony pył. Tego typu susze są sprzedawane pod nazwą „chimarrao”. Produkuje się tam również tradycyjną yerbę z dużymi listkami i patyczkami. Nie są one duszone dymem, dzięki czemu nie są gorzkie.

Argentyńska yerba mate jest dość gorzka i ma intensywny, dymny posmak. Osobom początkującym ten typ mate może nie przypaść do gustu. Polecamy sypać nieco mniej suszu w przypadku tego typu yerby lub zacząć od czegoś delikatniejszego. Można również posłodzić tę yerbę stewią, aby zniwelować nieco posmak goryczki.

W Urugwaju nie znajdziemy ostrokrzewu. Urugwajczycy sprowadzają go zazwyczaj yerbę z Brazylii, zajmują się produkcją i eksportem.

Co polecamy początkującym mateistą?

Mate green (Verde mate)

Delikatną yerbę argentyńską

Yerba mate z ziołami

Owocowe yerby

Teraz pozostaje tylko udać się do sklepu z yerba mate i akcesoriami i zrobić potrzebne zakupy. Mam nadzieję, że pomogliśmy podjąć decyzję i rozwialiśmy wszelkie wątpliwości. Życzymy przyjemnych chwil w towarzystwie yerba mate!


 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel