Yerba mate bez tykwy i bombilli? Alternatywne sposoby parzenia

2018-07-30

yerba mate yerbamate rosamonte

Zasypujemy tykwę, umieszczamy bombillę i zalewamy całość gorącą wodą. Ta jakże prosta formuła tkwi zakodowana w głowie każdego mateisty niczym dekalog. Nie oznacza to jednak, że istnieje tylko jedna metoda przygotowania yerba mate. Sposobów jest co najmniej kilka. I wcale nie są to nasze autorskie patenty, lecz stare i sprawdzone rozwiązania rodem z Ameryki Łacińskiej.

Yerba mate z torebki

Z pewnością spotkaliście się z już tym rozwiązaniem choćby przeglądając naszą sklepową ofertę. Większość znanych producentów yerba mate ma w swojej ofercie susz w saszetkach. Dużą zaletą jest tutaj prostota i ekonomiczność. Przygotowanie naparu odbywa się analogicznie do parzenia herbaty. Poza yerbą i odpowiednim do wyższym temperatur naczyniem nie potrzebujemy w zasadzie niczego. Patent często spotyka się jednak z krytyką. Mateiści przyzwyczajeni do naczynka niemal po brzegi wypełnionego suszem narzekają na skromną ilość yerby zawartej w każdej z saszetek. Co kto lubi… Lepiej jednak nie sugerować się innymi, tylko spróbować samemu i dopiero na tej podstawie wyrobić sobie własną opinię.

Yerba mate w prasce francuskiej

Popularne wśród miłośników kawy naczynie opiera się na działaniu specjalnego tłoka oddzielającego wsypany susz od wody. Pozbawiony fusów napar pachnie równie wspaniale, co świeżo zalana tykwa. Oczywiście obędziemy się bez bombilli. Wielu Argentyńczyków raczy się właśnie tak przygotowanym napojem podczas śniadań i podwieczorków. Dla uzyskania 1 litra klasycznie aromatycznej i energetyzującej yerba mate, należy zasypać praskę francuską mniej więcej w ¼. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Yerba mate w dzbanku

Nie każdy posiada praskę francuską, ale lecz chyba we wszystkich domostwach znajdziemy pospolity dzbanek. Przygotowanie będzie banalnie proste i chyba nie trzeba go szerzej wyjaśniać. Jeżeli nasze naczynie nie posiada filtrującego pojemniczka, dla usunięcia fusów możemy przelać wodę przez klasyczne sito. Nie zapomnijcie o tym, by używać gorącej, lecz nie wrzącej wody.

Yerba mate w ekspresie do kawy

Na deser jeszcze jedna, tym razem dość niecodzienna propozycja. Jak twierdzą autorzy mateistycznego portalu Yerba Mate Argentina, bez problemu możemy przygotować ulubiony napar używając do tego… ekspresu do kawy! Wszystkie kroki niezbędne do zrobienia takiego napoju możecie prześledzić na przygotowanym przez redakcję strony wideo. Uwaga! Osobiście nie mieliśmy okazji przetestować tego patentu i nie bierzemy odpowiedzialności za szkody spowodowane ewentualnymi niepowodzeniami!



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel