Rodzaje i smaki yerba mate

2018-02-06

Yerba mate występuje w wielu wersjach. Najbardziej popularne rodzaje to despalada i elaborada. Największe, a zarazem najbardziej znanej marki, to z pewnością te z Ameryki Południowej. Istnieje także dużo mniejszych lub mniej znanych marek yerba mate. Zazwyczaj stawiają one na bardziej ekologiczne uprawy.

Rodzaje yerba mate

 

Co znajdziemy w yerba mate?

Niektóre odmiany yerba mate zawierają w swoim składzie pył, inne nie. Jedne zawierają dużo patyczków, a inne mają ich bardzo niewiele. Czym różnią się od siebie? Yerba, w której znajduje się duża ilość gałązek, jest znacznie delikatniejsza. Takie wersje są niezwykle popularne w Paragwaju i Argentynie. Yerba bez patyczków, to ta, która pochodzi z Brazylii lub Urugwaju. Ten rodzaj mate charakteryzuje się intensywnym smakiem. Nie oznacza to jednak, że jest ona słabsza, wręcz przeciwnie. Tego typu yerby są mocniej pobudzające. Susz yerba mate swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim listkom i pyłowi. Pył nadaje naparowi wyrazisty i mocny smak.

Nikt nie lubi sztucznych barwników czy aromatów. Kojarzą nam się zazwyczaj z niezdrową żywnością. Mając świadomość, że znajdują się w produkcie, który chcemy kupić, szukamy innego — wolnego od aromatów i barwników. Niestety bardzo często spotykamy się z nimi na co dzień. Podobnie jest w przypadku yerba mate. Mowa tutaj o tych aromatyzowanych. Producenci bardzo rzadko informują o tym „na pierwszy rzut oka”. Aby uniknąć kupowania yerba mate ze sztucznymi aromatami, należy zwrócić uwagę na opisy. Jeśli znajdziemy słowo „aromat” lub zdanie „aromat identyczny jak z naturalnym”, należy się zastanowić nad zakupieniem tej mate. Oznacza to, że posiadają one sztuczne aromaty. Tego typu yerby mają bardzo intensywne zapachy. Yerba, która w swoim składzie ma dużo owoców czy ziół, nie jest tak bardzo intensywna w zapachu czy smaku.

Co kraj to inna Yerba Mate

Brazylijskie yerby - nie są zbyt popularne w naszym kraju. Mają one drobno zmielony susz, który wygląda jak pył z gałązkami. Brazylijskie mate są zwykle delikatne w działaniu i smaku. Ten rodzaj mate powinno się pić ze specjalnych bombilli, które mają większą ilość dziurek. Dzięki temu mogą lepiej przefiltrować napar. Proces przygotowania yerby jest nieco trudniejszy od tego tradycyjnego. Ten rodzaj mate można zalewać wielokrotnie, bez utraty smaku.

Argentyńskie yerby - to właśnie Argentyna jest liderem w produkcji i eksporcie yerba mate. Mają niezwykle dużo rodzajów mate. Począwszy od con palo, sin palo, suave poprzez ziołowe i organiczne, aż do owocowych. Argentyńskie yerby na ogół są delikatniejsze, mniej dymne niż paragwajskie i lekko trawiaste.

Najczęściej wybierane marki yerba mate w Polsce

Amanda

Campesino

CBSe

Colon

Cruz de Malta

Green Mate

Guarani

Kraus

Kurupi

La Mutala

Natura

Pajarito

Pipore

Rosamonte

Selecta

Taragui

Union

Verde Mate

Rodzajów yerba mate jest mnóstwo. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. O ich niezwykłym działaniu, najlepiej przekonać się osobiście. Ciężko opisać ich niezwykły smak, aromat i efekty. Aby znaleźć swój smak, dobrze jest spróbować różnych wersji. Od delikatniejszych, aż do mocnych. Od smakowych, aż po pylaste. Smacznego!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel