Naczynie do yerba mate – jakie wybrać?

2017-12-21

Yerba mate munaczynie do picia yerba matesi być przygotowana i odpowiednio podawana. Chcąc cieszyć się jej wspaniałymi właściwościami, powinniśmy prawidłowo ją przygotować i spożywać. W tym celu powinniśmy wykorzystać niezbędne akcesoria. Podstawą jest naczynko do yerba mate. Jakie będzie najlepsze? Poniżej przedstawiamy wady i zalety poszczególnych naczynek.


Yerba Mate posiada wiele ciekawych, a zarazem zaskakujących właściwości, a jej spożywanie to prawdziwy rytuał. Bardzo istotnym elementem tego rytuału jest naczynie do picia yerba mate. Naczynka dzielą się na cztery grupy: naczynie z tykwy, drewniane, guampa, naczynka ceramiczne oraz metalowe. Każde z nich jest wyjątkowe. Różnią się przede wszystkim wykonaniem i wyglądem, ale także sposobem użytkowania.


Naczynia drewniane

Drewniane naczynka polecane są szczególnie osobom, które lubią pić zimną yerbe (terere). Gorący napar sprawia, że naczynie może pękać. Kuszą ciekawym i wyjątkowym wyglądem, ale niestety nie są najwygodniejszym naczynkiem w użytkowaniu. Należy odpowiednio zabezpieczyć matero (proces currado). Wyróżnia się kilka rodzajów drewnianych naczynek do yerba mate:

Algarrobo

Bardzo trwałe i wytrzymałe naczynko. Często wybierane przez fanów yerba mate.

Pampeano

Posiada specjalną rynienkę, do której wlewa się wodę. Następnie spływa ona stopniowo, zalewając susz. Dzięki temu nie musimy martwić się o usypanie kopczyka yerby w naczynku.

Palo santo

Ten typ naczynka nie pochłania zapachów. Bez obaw można parzyć w nim różne rodzaje yerby. Charakteryzuje się naturalnością i ciekawym aromatem. To naczynko musi powoli wysychać lub pozostawać cały czas wilgotne.

Poza naczynkami, które w całości są wykonane z dawna, dostępne są również naczynka okute metalem. Dzięki temu nie trzeba martwić się, że naczynko może się zniszczyć (popękać).

Naczynka ceramiczne

Praktyczne i łatwe w użytku naczynka ceramiczne do yerba mate cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Używanie tego typu naczynka przypomina użytkowanie zwykłego kubka, w którym pijemy kawę czy herbatę. Ten materiał jest odporny na wysokie temperatury i nie wpływa na smak yerby (niektórzy właśnie dlatego decydują się na wybór innego naczynka niż ceramiczne).

Naczynko guampa

Guampa produkowane są z bydlęcych rogów lub kopyt. Słowo guampa pochodzi od „wampa”, które oznacza „róg” w języku keczua. Naczynko przeznaczone do picia wyłącznie zimnej yerba mate. Kontakt z gorącą wodą może sprawić, że yerba nie będzie dobrze smakować, Ponadto najprawdopodobniej przedostanie się do niej nieprzyjemny zapach i posmak.

Naczynia z tykwy

Jak sama nazwa wskazuje, jest wykonana z owocu tykwy, dokładnie z jej dolnej części. Tykwa jest dość wymagającym naczynkiem. Należy o nią dbać w sposób szczególny, ponieważ jest podatna na pleśń i pękanie. Ważne, aby tykwa była sucha podczas używania. Zanim zdecydujemy się użyć jej po raz pierwszy, należy przygotować naczynko (currado). Tę czynność wykonuje się w celu usunięcia pozostałości miąższu, które mają działanie silnie przeczyszczające.



Chcąc poczuć prawdziwy klimat picia yerba mate, powinniśmy zdecydować się na prawdziwą calabasę, naczynko drewniane lub porongo. Jeśli mniej zależy nam na klimacie, a bardziej na wygodzie, polecamy zainwestować w naczynko ceramiczne. Nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji i nie wpływa na smak yerba mate.

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel