Matero palo santo. Yerba mate w zupełnie innym wymiarze!

2019-11-14

palo santo yerba mate
Miłośnikom yerba mate palo santo kojarzy się z wonnymi naczynkami na napar. Południowoamerykańskie “święte drewno” bogate w aromatyczną żywicę znajduje zastosowania także w ludowej medycynie i tradycyjnym rzemiośle. Jest też popularnym składnikiem kadzideł. Poznajmy bliżej ten niezwykły dar natury!

Palo santo. Święte drewno Indian.

Palo santo czyli, zgodnie z naukową terminologią, bursera graveolens to drzewo z rodziny osoczynowatych. Występuje w strefie południowoamerykańskiego wybrzeża Pacyfiku. Z punktu widzenia człowieka, najcenniejszą częścią rośliny jest pełne wonnej żywicy drewno. Niezwykły zapach palo santo doceniały plemiona Indian na długo przed przybyciem Kolumba. Szamani wytwarzali z niego olejki eteryczne przypisując im działanie antyseptyczne oraz łagodzące nerwobóle i reumatyzm.

Palo santo. Yerba mate i... nie tylko!

Dla współczesnych, palo santo to przede wszystkim naturalne kadzidło i składnik wykorzystywany w aromaterapii. Jak świetnie wiecie, roślinę doceniają też miłośnicy yerba mate. Matera palo santo powszechnie uważane są za produkty jakości premium dla wytrawnych fanów ostrokrzewu. Zwiększający się w ostatnich latach dostęp sprawił jednak, że można je dostać w coraz korzystniejszej cenie. To doskonały moment by każdy kto gustuje w yerba mate zaopatrzył się w naczynko palo santo! Macie wątpliwości? Czytajcie dalej! Przekonamy Was, że yerba mate z takiego matero to zupełnie nowy wymiar przyjemności!

Yerba mate z palo santo. Jakie naczynko wybrać?

W naszej ofercie znajdziecie różne matero z palo santo. Niektóre wykonane są w całości z wonnego drewna. Inne posiadają specjalne nierdzewne okucie wzmacniające konstrukcję i chroniące przed uszkodzeniami mechanicznymi. Spośród produktów z pierwszej grupy, na szczególną uwagę zasługuje model Huevito. Niewielkie owalne naczynko prezentuje się estetycznie i jest dostępne w bardzo niskiej cenie. Ciekawostką jest również guampa palo santo. Przypominające bydlęcy róg naczynie odznacza się niezwykłym kształtem i zdobieniami w duchu latynoamerykańskiego folkloru. Doskonałym wyborem będą również palo santo okute metalem nierdzewnym. Oferowane modele takie jak Pedro, Miguel, Barril, Recto i Diego różnią się kształtem i pojemnością. Ich wspólnym mianownikiem jest jednak doskonała jakość wykonania naczynek gwarantująca trwałość i niezawodność.

Zaczynamy przygodę! Curado palo santo.

By nasze matero posłużyło długie lata, konieczne będzie wzmocnienie jego naturalnej konstrukcji. W celu zaimpregnowania ścianek palo santo, należy przeprowadzić tzw. curado. Operacja sprowadza się do nasmarowania jego wnętrza oliwą lub olejem i pozostawienia do wchłonięcia. Proces należy powtórzyć każdorazowo przepłukując naczynko wodą. Dopiero po wykonaniu curado będziemy mogli rozpocząć komfortowe popijanie naparu.

Jak smakuje yerba mate z matero palo santo?

Palo santo gwarantuje całkowicie niepowtarzalne wrażenia smakowe. Różnicę odczujecie jeszcze przed wzięciem pierwszego łyka. Charakterystyczny aromat naparu wzbogaci się o lekko żywiczną, roślinną nutę. Kojący zapach idzie w parze ze zmianami smakowymi. Yerba mate popijana z palo santo będzie łagodniejsza w odbiorze. Goryczkowa dominanta nieco się neutralizuje, a całość nabiera delikatnie kojącego charakteru. Palo santo jest bardzo bogate w żywicę. Jeżeli poprawnie wykonamy curado i będziemy pamiętać o odpowiedniej temperaturze naparu, posłuży nam naprawdę długo!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel