Jak przygotować yerba mate?

2018-01-11

Nie ma jednego, idealnego sposobu przygotowania yerba mate. Podobnie jak w przypadku kawy czy herbaty. Yerba mate można przygotować na wiele sposobów. Jednak my chcielibyśmy przedstawić ten tradycyjny, z którego korzysta większość ludzi. Sprawdź nasze wskazówki dotyczące przygotowania yerba mate.

jak przygotować yerba mate

Co będzie potrzebne?

Oczywiście podstawą jest susz. Każdy według swoich upodobań powinien zdecydować się na odpowiedni dla siebie. W sklepach z yerba mate znajdziecie ogromny wybór smaków i rodzajów. Dobrze jest spróbować kilku, aby mieć porównanie i wybrać najlepszą.

Kolejnym ważnym elementem jest naczynko do yerba mate. W tej kwestii również każdy powinien przekonać się osobiście, które naczynko będzie najlepsze. Na początek polecam skorzystać z naczynka ceramicznego. Jest ono znacznie praktyczniejsze w utrzymaniu i nie wymaga specjalnych przygotowań.

Bardzo istotnym elementem jest bobmilla. Kupicie ją w każdym sklepie z yerba mate.

Oczywiście bez wody nie ma mate. Więc warto mieć pod ręką czajnik, w którym zagotujemy wodę. Musimy pamiętać, aby podczas zalewania yerba mate, woda miała około 75 stopni Celsjusza.

Tradycyjne przygotowanie yerba mate

1. Do naczynka wsyp susz:
W przypadku zaawansowanych mateistów 1/2 – 3/4 objętości naczynka (według uznania)
W przypadku początkujących mateistów 1/4 - 1/3 objętości naczynka

2. Naczynko przykryj dłonią i przekręć do góry nogami. Susz opadnie na dłoń. Potrząśnij kilka razy w dół i górę.

3. Ułóż naczynko pod kątem 45°. Zwróć uwagę na to, aby susz znajdował się na jednej ściance naczynka.

4. Odpowiednio ułożony susz zalej wodą o temperaturze około 75 stopni. Bardzo ważne jest, aby woda była wlana w wolną od suszu przestrzeń.

5. Ustnik bombilli zatkaj kciukiem i włóż ją w miejsce, w które wcześniej wlewana była woda. Pamiętaj, aby nie wyciągać bombilli, ani nie mieszać nią mate. Może spowodować to zapchanie się rurki.

6. Tak przygotowane mate należy odstawić na około 3 minuty, aby susz naciągnął wodę. Po tym czasie należy dolać nieco wody, aby wypełnić naczynko do końca. Yerba jest już gotowa do wypicia.

Przygotowana w taki sposób yerba może być zalewana kilka razy. Będziecie czuli różnice z każdym kolejnym zalaniem – yerba będzie coraz słabsza. Zazwyczaj jest to około 5 – 7 zalań.

Pomocne wskazówki w przygotowaniu yerba mate

Cały proces przygotowania i picia yerba mate jest dość złożony. Z pewnością przydadzą nam się takie informacje jak:

Przygotowanie gorącej, ale nie wrzącej wody (około 75 stopni).
Do pierwszego zalania należy użyć zimnej wody.
Przechylenie naczynka z przygotowanym do zalania suszem. Pozwoli to przedostać się pyłkowi na górę, dzięki czemu malutkie cząsteczki nie będą wpadały do bombilli.
Nie należy mieszać naparu, aby bombilla się nie zapchała.
Kiedy napar traci smak, można przesunąć kopczyk na drugą stronę.


Przedstawiony powyżej sposób, to ten najbardziej tradycyjny. Korzysta z niego większość mateistów. Każdą yerbę można wzbogacić wybranym przez siebie dodatkiem – możecie wybrać jakiś z naszych propozycji: tutaj tekst „poYerbane eksperymenty – czyli z czym można pić yerba mate”.

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel