Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate

2018-02-20

Dla osób, które są „świeże”, jeśli chodzi o parzenie yerba mate, proces przygotowywania naparu może być nieco skomplikowany. Nie ma się jednak co załamywać! Po przeczytaniu naszego wpisu, z pewnością każdy sobie poradzi. Co więcej, zrobi to właściwie!

jak zaparzyć yerba mate

 

Jak parzyć yerba mate?

Yerba mate najczęściej przygotowuje się w naczynkach drewnianych, ceramicznych lub wykonanych z owocu tykwy. To oczywiście kwestia gustu, smaku lub po prostu wygody.

Najważniejszą rzeczą w parzeniu yerba mate jest temperatura wody. Nie należy zalewać suszu wrzątkiem, gdyż liście ostrokrzewu stracą swoją właściwości. Stracą też smak, a kolejne zalania będą niemal pozbawione zarówno smaku, jak i aromatu. Można zalewać yerba mate zimną wodą, ale robi się to najczęściej, aby przygotować terere. Idealna temperatura do zalania suszu to około 70-80 stopni Celsjusza.

Należy wsypać susz do naszego naczynka. Osoby początkujące około ¼ wielkości naczynka lub mniej, osoby bardziej zaawansowane około ⅓. Następnie przechylamy naczynko na jedną stronę, aby susz znalazł się na jednej ze ścianek (tworząc stożek). Bombille wkładamy w miejsce, w którym nie znajduje się susz. Wodę wlewamy w miejsce bez suszu. Po zalaniu naszego suszu należy chwilę odczekać, aż liście wsiąkną wodę. Teraz nasz napar jest już gotowy do picia, a następnie do ponownego zalewania.

Jaka temperatura do yerba mate?

1. Niektórzy twierdzą, że gotowanie yerba mate daje niezwykle ciekawe efekty. Można zagotować yerba mate z mlekiem. W połączeniu z cukrem lub innymi substancjami słodzącymi doskonale nasz rozgrzeje w zimne dni.

2. Woda o temperaturze 90 stopni Celsjusza sprawi, że nasza yerba szybko się zaparzy. Dobrze jest po około 1 minucie od zalania, przelać yerbę przez sitko, aby dłużej się nie parzyła. Unikniemy dzięki temu gorzkiego, nieprzyjemnego posmaku.

3. 70-80 stopni Celsjusza — To idealna temperatura do zalania naszego suszu. Yerba zaparzona taką wodą daje mocnego kopa, ale dość ciężki smak.

4. 50-60 stopni Celsjusza — doskonale sprawdzi się, aby dłużej parzyć yerba mate. Tak zaparzony susz można wypić nawet późnym popołudniem.

5. Letnia woda o temperaturze 30-40 stopni — daje efekt bardzo łagodnego mate. Będzie wymagało to od nas dłuższego parzenia suszu, aby uzyskać odpowiednią dawkę kofeiny.

6. Zimna, wręcz lodowata woda pozwoli nam przygotować terere. Tak przygotowane yerba mate będzie troszkę delikatniejsze w smaku oraz mocy. Lekko nas pobudzi, ale przede wszystkim ochłodzi.

Teraz wszystko jest już jasne! Wiecie jak parzyć yerba mate. Trzymam kciuki za wasze pierwsze parzenia. Koniecznie dajcie znać, który sposób najbardziej przypadł Wam do gustu.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel