Jak powstaje yerba mate?

2018-05-25
Zerwać listki, zmielić, całość wrzucić do matero i zalać? Zbyt proste, by mogło być prawdziwe! Kultywacja ostrokrzewu paragwajskiego i wytwarzanie yerba mate to długi proces, nad którym czuwa wiele osób. W dzisiejszym wpisie wnikliwie przyjrzymy się etapom produkcji naszego ulubionego suszu. Zapraszamy do lektury!

yerba mate mate brazil cejrowskiNa wstępie należy zaznaczyć, że istnieją trzy podstawowe metody uprawy. Pierwszy z nich polega na pozyskaniu sadzonek ostrokrzewu wprost z leśnej dziczy. Roślina występuje w formie żeńskiej i męskiej. Ta pierwsza jest spotykana częściej, ma bardziej łagodny smak i niższą zawartość kofeiny. Z tego względu, w zorganizowanych hodowlach widujemy ją rzadko lub wcale. Druga ze szkół zakłada mieszanie w uprawach sadzonek dzikich z pozyskanymi w warunkach hodowlanych. Trzecia i zdecydowanie najpopularniejsza ogranicza zaś plantację wyłącznie do roślin rozmnażanych w warunkach plantacyjnych. Do momentu osiągnięcia około 7 cm wysokości przez każdą z sadzonek, są one trzymane w specjalnych szklarniach. Później trafiają do “szkółki”, gdzie pod opieką yerbateros (tak nazywa się rolników na plantacjach ostrokrzewu) spędzają od 6 do 12 miesięcy. Po upływie tego czasu, rozwinięte już rośliny przesadzane są na pole. Tam czeka je aż czteroletnie dojrzewanie. W przypadku niektórych odmian trwa nawet 5-7 lat.

Żniwa odbywają się między majem a październikiem. Specjalne maszyny bądź pracownicy wyposażeni w maczety i piły odcinają całe gałęzie. Rośliny pozostawia się przy życiu. Po kilku latach odrastają i znów nadają się do zbiorów. Kolejny etap to selekcja i pakowanie całości do worków. Dopiero w takiej formie mogą zostać zawiezione do fabryki. W przypadku zielonych, brazylijskich mieszanek, przetwórstwo ogranicza się w tym momencie tylko do mielenia. By jednak uzyskać typowo argentyńską yerbę, konieczne jest jeszcze suszenie i leżakowanie ostrokrzewu. Pierwsza z czynności odbywa się w zasadzie ekspresowo. Polega na krótkim i intensywnym podgrzewaniu całości na obrotowych wałkach w temperaturze około 600 stopni. Przez kolejną dobę susz składuje się w gorących pomieszczeniach. Po upływie tego czasu jest już całkowicie pozbawiony wody, staje się więc kruchy i lekki. Wreszcie przychodzi moment na przeniesienie go do dobrze wentylowanego, chłodnego pomieszczenia. W zależności od indywidualnych metod każdej firmy, spędzi tam od 8 miesięcy do nawet 3 lat. Gdy leżakowanie dobiegnie końca, czas na mielenie. Tym samym, proces produkcji dobiega końca. Pozostaje jeszcze umieścić susz w odpowiednich opakowaniach i rozesłać go do sklepów i hurtowni.

Uff, nareszcie finał! Jak sami widzicie, ostrokrzew przebywa naprawdę wielką drogę zanim skończy w naszym matero jako aromatyczny napar. Długotrwała obróbka jest jednak tego warta. Yerba mate jest wszak niezastąpiona!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel