Ilex guayusa – smaczna i pełna kofeiny. Premiera organicznej guayusy marki Pachamama!

2020-01-22

palo santo yerba mate

 Co to jest Guayusa i jak działa?

Ilex guayusa, bo tak brzmi pełna nazwa tego niezwykłego ziela, to gatunek ostrokrzewu blisko spokrewniony z yerba mate. Oprócz zbliżonej morfologii, roślina wykazuje podobny wpływ na organizm. Co chyba najistotniejsze dla wszystkich yerbomaniaków, guayusa jest doskonałym źródłem naturalnej kofeiny. Ta stanowi nawet 3-4% jej ogólnego składu chemicznego. Będzie zatem jednym z najlepszych naturalnych sposobów na pobudzenie! Guayusa dostarczy doskonałej energetycznej stymulacji, jednocześnie działa w bardzo harmonijny sposób. Uspokajający i antystresowy efekt wynika z obecności l-teaniny. Substancja wpływa również na pobudzenie mózgowych fal alfa, co przyczynia się do poprawy sprawności umysłu i koncentracji.

Guayusa. Mało znana siostra yerba mate.

Naturalnym obszarem występowania ilex guayusa są amazońskie lasy deszczowe na terenie Ekwadoru i Peru. Lokalna ludność zna jej właściwości od wieków. Wśród członków plemion Kichwa i Jivaro guayusa wykorzystywana jest jako naturalny stymulant. Ze względu na cenne właściwości, jej spożycie miało niegdyś charakter rytuału zwanego guayusadą.

Jak widać, podobieństw guayusy i yerba mate jest więcej i nie ograniczają się wyłącznie do zbliżonych właściwości pobudzających. Dlaczego zatem guayusa jest praktycznie nieznana, podczas gdy jej paragwajska siostra święci międzynarodowe triumfy? U źródeł leżą kolonialne zawiłości historyczne. Żyzna ziemia i wysokie temperatury w strefie równikowej skierowały zainteresowanie plantatorów przede wszystkim na egzotyczne owoce. Przy głównych produktach eksportowych Ekwadoru – bananach, ananasach czy mango – guayusa pozostała w cieniu. Najwyższa pora na zmianę! Czas by więcej ludzi poznało dobrodziejstwa, jakie przynosi!

ilex guayusa liście

Pachamama - pierwsza organiczna guayusa.

Pachamama to pierwsza guayusa na polskim rynku z organicznym certyfikatem. Jej nazwa nawiązuje do postaci indiańskiej bogini patronującej plonom i urodzajowi. Susz pochodzi z prowincji Napo w Ekwadorze i dorasta na kameralnej plantacji nieopodal bezkresnych amazońskich tropików. Większość zatrudnionych tam osób to kobiety z okolicznych indiańskich rodzin. Choć zbiorów guayusy dokonuje się ręcznie, praca przebiega w życzliwej i pokojowej atmosferze. Warto zaznaczyć, że dla niezamożnych ludzi z prowincji często jest ona jedynym źródłem dochodu. Na szczęście właścicielka plantacji jest doskonale zorientowana w problemach biedniejszych warstw ekwadorskiego interioru i podchodzi do nich z dużą wrażliwością oraz poczuciem odpowiedzialności. Dba o godne wynagrodzenia i aktywnie wspiera regionalne działania o prospołecznym charakterze. Z czystym sumieniem można powiedzieć, że na sprzedaży guayusy Pachamama zyskuje nie tylko przedsiębiorstwo, lecz cała lokalna społeczność.

ilex guayusa zbiory

Jak przygotować guayusę? To proste!

Wiecie już czym jest guayusa Pachamama, skąd pochodzi i jakie są jej zalety. Nadszedł czas, by jej spróbować! W paczce znajdziecie średnio cięte listki ilex guayusa poddane wcześniej suszeniu powietrzem. Wystarczy wsypać 2-4 łyżeczki suszu do tykwy lub kubka o pojemności 200-300 ml, dodać wrzątku, odczekać kilka minut i… cieszyć się naturalnym pobudzeniem i cennymi mikroelementami! Alternatywnie, guayusę można zagotować w garnku, a następnie przelać do mniejszych naczyń. Niezależnie którą metodę wybierzecie, otrzymacie aromatyczny i łagodny w smaku napar, który rozgrzeje i doda niezbędnej energii! Fani yerba mate - musicie spróbować guayusy!

guayusa pachamama produkt

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel