Co to jest yerba mate?

2018-03-23

Jest taki napój, którego niezwykłe właściwości pobudzające i zdrowotne odkryli już starożytni Indianie. Yerba mate to napar z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Dla Indian Guarani był on niczym herbata dla współczesnego człowieka. Dziś właściwości i smak yerba mate są znane na całym świecie. Również Polacy przekonują się do niezwykłego napoju z Ameryki Południowej.

Co to jest yerba mate?

Yerba Mate - ostrokrzew paragwajski

Ostrokrzew paragwajski to zielone drzewko rosnące nawet do 15 m. Aby dobrze się rozwijało, potrzebuje odpowiednich warunków. Występowanie ostrokrzewu ogranicza się głównie do obszaru Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Tam znajduje najlepsze warunki do wzrostu. Plantacje rośliny próbowano zakładać nawet w Syrii, jednak szczepy ostrokrzewu nie przyjęły się w bliskowschodnim klimacie. Yerba mate jest wysyłana na cały świat przez południowoamerykańskich producentów. Marki popularne w Polsce to m.in. Pajarito, Rosamonte, Amanda, Verde Mate, Selecta, Guarani i inne. Uprawy zajmują coraz rozleglejsze tereny. Dobra gleba, pagórkowate ukształtowanie terenu, wysoka temperatura i duża wilgotność to najlepsze warunki do wzrostu roślin. W okresie zbioru (najczęściej od maja do października), z drzewek obcinane są gałązki i listki. Trafiają do wstępnego suszenia i selekcji, po czym są mielone w specjalnych maszynach. Susz jest podgrzewany i leżakowany w specjalnych klimatyzowanych magazynach.

Jak smakuje yerba mate?

Każdy gatunek i marka smakują inaczej. Zależy, czy pijemy tradycyjną mate, czy może yerbę z ziołami lub z owocami. Specyficzny goryczkowy smak jest jej znakiem rozpoznawczym i wyróżnia ją wśród innych napojów. Niektóre gatunki przypominają zieloną herbatę, inne swoim posmakiem słodu przywodzą na myśl dobrą kawę. Yerba mate to alternatywa dla kawy i herbaty nie tylko pod względem smaku. Jeżeli szukasz zdrowego i mocnego pobudzenia, bardzo dobrze trafiłeś. Pobudzające właściwości yerba mate wyróżniają ją na rynku i są doceniane szczególnie przez ludzi aktywnych zawodowo. Jest ona uważana również za zdrowy napój bogaty witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Właściwości yerba mate

Yerba mate zawiera kofeinę. Jej zawartość w tradycyjnych gatunkach jest porównywalna do zawartości kofeiny w parzonej kawie. Część konsumentów przyznaje, że yerba pobudza ich mocniej niż kawa. Wszystko za sprawą dodatkowych składników. Yerba mate nie wypłukuje magnezu, a nawet pomaga usuwać toksyny z organizmu. W jej składzie są m.in.: ryboflawina, chrom, potas, witaminy i cynk. Kofeina w otoczeniu zdrowych składników to pobudzenie zdrowe mocne i długotrwałe. Składniki odżywcze łatwo się przyswajają. Yerba mate pobudza pracę mięśni i serca, wspiera przemianę materii, zwiększa sprawność intelektualną, niweluje zmęczenie. Yerba mate na odchudzanie? Na pewno może Ci pomóc. Niweluje poczucie głodu i przyspiesza metabolizm. Nic dziwnego, że ostrokrzew paragwajski znajduje się również w składzie lekarstw i suplementów diety.

Jak pić yerba mate?Jak pić yerba mate?

Do spróbowania wystarczy susz, bombilla (rurka z sitkiem) i naczynie. Oczywiście każdy większy sklep z yerba mate oferuje profesjonalne zestawy do picia yerby. Znajdziemy tam specjalne naczynia (matera), bombille, podstawki, nabierki – wszystko dla smakoszy. Aby spróbować napoju, zasypujemy ½ lub ¾ naczynia (wedle uznania). Susz układamy tak, by przy pierwszym zalaniu możliwie najwięcej powierzchni miało kontakt z wodą. Yerby nie zalewamy wrzątkiem, by nie zepsuć jej smaku. Najlepiej jest schłodzić wodę do około 75 °C. Niektórzy producenci na opakowaniu podają optymalną temperaturę. Możemy ja zmierzyć specjalnym termometrem dostępnym w sklepach. Za pierwszym razem do naczynia wlewamy tylko trochę wody. Susz musi nasiąknąć, „wypić” pierwszą dawkę. Dopiero wtedy dolewamy do pełna. Po kilku minutach zaparzania możemy delektować się smakiem Ameryki Południowej.

Yerba Mate na zimno? A może z sokiem, piwem czy mlekiem?

Yerba mate można przyrządzać na różne sposoby. W gorące dni wspaniałe orzeźwienie daje terere, czyli napój zaparzany na zimno przy użyciu lodowatej wody. Doskonale nadają się mieszanki ziołowe i owocowe, choć bezproblemowo można przyrządzić terere również z tradycyjną mate. Yerbę można łączyć z innymi składnikami lub wybrać gotową mieszankę. Każdy większy producent oferuje susz w różnych wersjach smakowych i funkcjonalnych (np. odchudzających, oczyszczających organizm). Mate daje szerokie pole do popisu osobom chętnym do eksperymentów. Ciekawie smakuje, gdy zalejemy ją sokiem pomarańczowym lub jabłkowym, piwem, mlekiem lub gdy dodamy inne składniki.

Skąd pochodzi yerba mate?

Yerba mate jest tradycyjnym napojem w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Utożsamiana jest z kulturą Gaucho. Byli oni południowoamerykańskimi odpowiednikami kowbojów, którzy opiekowali się wielkimi stadami bydła wypasanymi na równinach. Cały dobytek nosili przy sobie, a w trudach codziennej pracy często posilali się yerba mate. Dziś jest ona wypijana przez dorosłych i dzieci, kobiety i mężczyzn. Największe spożycie na jedną osobę przypada w Urugwaju, natomiast największym krajem producenckim jest Argentyna. Bardzo wysoko oceniane są marki paragwajskie.
Warto spróbować yerba mate. Zdrowy, pobudzający napój to świetny towarzysz na początek dnia. Yerba pobudzi Cię przed pracą lub w pracy, jak również zrelaksuje po męczącym dniu. Bogactwo smaku i aromatu da Ci niezwykłe doznania. Nasyp, zalej, wypij i działaj!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel