Co to jest yerba mate?

2018-03-23

Jest taki napój, którego niezwykłe właściwości pobudzające i zdrowotne odkryli już starożytni Indianie. Yerba mate to napar z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Dla Indian Guarani był on niczym herbata dla współczesnego człowieka. Dziś właściwości i smak yerba mate są znane na całym świecie. Również Polacy przekonują się do niezwykłego napoju z Ameryki Południowej.

Yerba Mate - co to jest?

Co to jest yerba mate? Skąd pochodzi yerba mate?

Yerba mate to susz z liści ostrokrzewu paragwajskiego, z którego przyrządza się aromatyczny napar o dużej zawartości kofeiny, składników odżywczych, witamin i minerałów. Roślina występuje w Paragwaju i na podzwrotnikowych terenach Argentyny i Brazylii. To właśnie w tych trzech krajach (oraz Urugwaju) cieszy się największą popularnością i jest codziennie pijana przez znaczną część mieszkańców. Jeśli chodzi o uprawy, ostrokrzew ma duże wymagania. Roślina preferuje nizinne stanowiska o dużej wilgotności. Warunkiem koniecznym są opady na poziomie 2500 mm rocznie i średnia temperatura w wysokości około 20 °C. Nie mniej istotne są odpowiednie kryteria glebowe. Przyjmuje się, że powinna ona zawierać glinę i piasek, posiadać delikatnie kwasowy odczyn i obfitować w potas. Właśnie dlatego, mimo niejednokrotnych prób, do dziś nie udało się introdukować ostrokrzewu w innych regionach świata.

Indianie Guarani. Pionierzy yerba mate

Niezwykłe właściwości liści ostrokrzewu paragwajskiego odkryli Indianie Guarani na długo przed europejską kolonizacją. Żucie listków rośliny pozwalało im uśmierzyć głód, poprawić koncentrację i dodać energii. Yerba mate okazała się zbawienna w szczególności podczas polowań czy międzyplemiennych potyczek. Nic dziwnego, że zaczęto otaczać ją niemalże boskim kultem, a spożycie przybrało charakter religijnej ceremonii. Geneza pojawienia się yerba mate na ziemi stała się nawet elementem mitologii Guaranów. Wierzyli, że cudowna roślina to dar od bogiń Yari i Arai. Te miały pojawić się pod ludzką postacią na Ziemi, gdzie podczas spaceru po dżungli zaatakował je jaguar. Ich wybawcą okazał się myśliwy imieniem Guarani. Nagrodą za ratunek było drzewko ostrokrzewu, które nazajutrz niespodziewanie wyrosło tuż pod jego chatą. Od tego momentu, roślina i jej życiodajne listki stały się symbolem przyjaźni i braterstwa wśród Indian.

Yerba mate i jezuici

Przybycie kolonizatorów z Europy na ogół wiązało się z masowym wyniszczenie kultury tubylczej. Guaranowie mieli jednak dużo szczęścia. Wszystko za sprawą pojawienia się jezuitów. W przeciwieństwie do hiszpańskiej korony, misjonarze prowadzili pokojową działalność ewangelizacyjną. Ich działalność skupiała się na zakładaniu i prowadzeniu tzw. redukcji. W zlokalizowanych pośród niedostępnych tropików osadach promowali system polityczny oparty na wspólnej pracy i sprawiedliwym podziale dóbr. Mnisi zainteresowali się również ostrokrzewem. Doceniając jego korzystne właściwości, wprowadzili liczne udoskonalenia do techniki uprawy. Pozwoliło to na zwiększenie plonów i, w efekcie, eksport nadwyżek yerba mate do innych prowincji. Sława naparu szybko rozprzestrzeniła się wśród konkwistadorów. Popularność ostrokrzewu paragwajskiego nieustannie rosła stopniowo zapuszczając korzenie w lokalnej kulturze. W okresie niepodległościowych walk u progu XIX wieku yerba mate urosła do rangi symbolu tożsamości narodowej rodzących się krajów. Wyraża się to choćby w archetypie gaucha kluczowym dla tradycji argentyńskiej. Postać miłującego wolność wędrownego poganiacza bydła z południowych rubieży kraju po dziś dzień przedstawiana jest z nieodłącznym naczyniem pełnym życiodajnej yerba mate.

Yerba mate. Integralna część życia Latynosów

Yerba mate jest nieodłącznym elementem tożsamości i życia codziennego Latynosów po czasy współczesne. Nic dziwnego, że na stosunkowo wąskim obszarze występowania rośliny znajduje się tak wiele plantacji. Ich liczba sięga obecnie kilku tysięcy. Jak głoszą statystyki, liderem konsumpcji ostrokrzewu są Urugwajczycy. Roczne spożycie yerba mate per capita wynosi tam ponad 8 kilogramów! Tuż za nimi plasuje się Argentyna z wynikiem ok 6,4 kilograma. Podium zamyka Paragwaj z około 6 kilogramami na osobę. Brazylijczycy również chętnie sięgają po yerba mate, jednak nie jest ona popularna w całym kraju. Nic więc dziwnego, że tamtejsi przedsiębiorcy skupiają się na sprzedaży surowca za granicę. Od wielu lat Brazylia jest światowym liderem jeśli chodzi o eksport yerba mate. Drugie miejsce zajmuje Argentyna, tuż za nią plasuje się Paragwaj. Gdzie najczęściej jest wysyłana? Na czele zestawienia mamy Urugwaj i Chile oraz kraje bliskiego wschodu: Syrię i Liban. Europejskim liderem importu jest Hiszpania, co wynika z dużej liczby zamieszkujących ją latynoskich imigrantów. Na kolejnych miejscach plasują się Francja, Niemcy, Rosja oraz Polska. W krajach tych notuje się największy przyrost sprzedaży yerba mate. Nieskromnie przyznamy, że to również zasługa naszego sklepu internetowego. Nie mamy wątpliwości, że niektórzy z Was poznali yerba mate właśnie za naszym pośrednictwem :)

Yerba mate w Polsce

Jak wspomnieliśmy wcześniej, Polacy są w europejskiej czołówce jeśli chodzi o spożycie yerba mate. Wpłynęło na to kilka istotnych czynników. Z pewnością niemałe znaczenie miał tu popularny podróżnik, Wojciech Cejrowski. Yerba mate od zawsze pojawia się u jego boku w programach telewizyjnych. Chętnie pozuje z nią też do zdjęć i pisze o niej w książkach. Można powiedzieć, że nigdy nie rozstaje się z naczyniem pełnym tego wspaniałego naparu. Choć pierwsze próby zaprezentowania yerba mate Polakom miały miejsce przed wojną, największy rozwój branży przypada na ostatnie lata. Do niedawna konieczne było zaopatrywanie się w sklepach stacjonarnych i herbaciarniach. Dostęp bywał jednak ograniczony, a ceny bardzo wysokie. Wszystko zmieniło się w obecnej dekadzie. Rozwój e-commerce sprawił, że najtańsza yerba mate dostępna jest dziś w sklepach internetowych. Platformy takie jak nasz sklep z yerba mate mogą poszczycić się najszerszym asortymentem i najniższymi cenami.

Jak działa yerba mate?

Rosnąca popularność yerba mate poza macierzystym kontynentem wynika z jej licznych korzystnych właściwości. Susz cechuje się dużym stężeniem kofeiny zbliżonym do tego występującego w kawie. Istotny jest również szereg dodatkowych składników. Pijąc yerba mate dostarczamy do organizmu komplet witamin oraz m.in. ryboflawinę, chrom, potas i cynk. Napar pobudza pracę mięśni i serca, wspiera przemianę materii, zwiększa sprawność intelektualną i niweluje zmęczenie. Ogromna zawartość antyoksydantów przekłada się z kolei na stymulację mechanizmów obronnych układu immunologicznego. Mateiści chorują rzadziej. Yerba mate bywa wykorzystywana też jako naturalny stymulant dla sportowców. Napar rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie zwiększając wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Przeprowadzane w ostatnich latach badania sugerują, że yerba mate może mieć wpływ na hamowanie rozwoju choroby alzheimera. Naukowcy dostrzegają ponadto możliwość korelacji spożywania yerba mate i spowolnienia trawienia glukozy. Wskazywałoby to na pozytywny wpływ naparów na walkę z cukrzycą.

Yerba mate. Zdrowsza niż kawa.

Jak wspomnieliśmy wyżej, yerba mate cechuje się zbliżoną zawartością kofeiny do kawy. Jednocześnie coraz więcej kawoszy przerzuca się w ostatnich latach właśnie na napar z ostrokrzewu. Z czego wynika to zjawisko? Medyczne autorytety nie mają wątpliwości: yerba mate jest po prostu zdrowsza! Kofeina, jaką zawiera wchłania się wolniej, lecz w bardziej zrównoważony sposób. Przekłada się to na mniej intensywny, ale stabilniejszy i dłuższy efekt pobudzenia. Eliminuje to nieprzyjemną konsekwencję picia kawy w postaci nagłego przypływu energii i następującego później uczucia osłabienia. Ma to również związek z bogactwem mineralnym i odżywczym yerba mate. Roślina zawiera więcej cennych dla zdrowia i łatwych do przyswojenia przez organizm składników. Nic dziwnego, że Ci, którzy spróbowali yerba mate rzadko wracają do “małej czarnej”.

Yerba mate na odchudzanie

Do niewątpliwych atutów yerba mate należy fakt, iż napar wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Jej regularne spożycie wspiera przemianę materii i działa stymulująco na procesy metaboliczne w naszym organizmie. Ponadto, napar “oszukuje” organizm zapewniając uczucie sytości. Pijąc yerbę, z pewnością łatwiej będzie nam odmówić sobie słodyczy i innych tuczących przekąsek. By wspomóc kurację odchudzającą, warto zainteresować się yerba mate dedykowaną właśnie zrzucaniu kilogramów. Produkty te oznacza się hiszpańskim terminem “silueta” oznaczającym “sylwetkę”. W ich składzie, prócz ostrokrzewu paragwajskiego, znajdziemy kompozycję ziół wspomagających metabolizm. Klienci naszego sklepu internetowego najchętniej decydują się na Guarani Silueta oraz Verde Mate Silueta i Regulase.

Jak smakuje yerba mate?

Nie ma dwóch takich samych yerba mate. Każdy gatunek i marka smakują inaczej, na co wpływa szereg zróżnicowanych czynników. Pierwszym z nich jest sposób obróbki. Yerby tradycyjne suszy się dymem nad specjalnym paleniskiem. W efekcie napar posiada intensywny, nieco gorzkawy smak. Inaczej będzie w przypadku yerby zielonej (yerba mate green). Przy obróbce wykorzystywane jest tutaj gorące powietrze. Susz zachowuje wtedy trawiasty kolor i łagodny organiczny smak. Kolejna kwestia to obecność dodatków. Yerba mate świetnie komponuje się z ziołami i owocami. Zdecydowana większość znanych marek oferuje produkty bogate w zróżnicowane składniki. Jeżeli przy pierwszym spróbowaniu smak yerby wydawał Ci się zbyt intensywny, nic straconego! Istnieje wiele alternatywnych rozwiązań. Można np. przerzucić się na bardziej delikatne yerba mate lub yerba mate z dodatkami. Istotną kwestią jest również ilość sypanego suszu. Rekomendowane przez producentów porcje mogą okazać się zbyt duże dla żółtodziobów. Szczegóły co do wyboru najlepszej yerba mate dla początkujących omówimy jednak w dalszej części tekstu.

Yerba mate. Jak zacząć?

By skosztować yerba mate potrzebujemy przede wszystkim samego suszu. Jest dosyć sypki, dlatego przy kontakcie z wodą powstaje mnóstwo fusów. By temu zaradzić, konieczna będzie filtrująca rurka z sitkiem - bombilla. Przyda się również matero (calabaza, palo santo, guampa) czyli specjalne naczynko. W naszym sklepie internetowym z yerba mate znajdziecie wszystko, co niezbędne do popijania naparu. Jeżeli dopiero zaczynacie, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup zestawu startowego zawierającego komplet akcesoriów. Poniżej zebraliśmy najistotniejsze informacje na temat yerba mate i akcesoriów. W dalszej kolejności przejdziemy do omówienia przygotowania naparu.

Jaką yerba mate wybrać na początek? Rodzaje i gatunki yerba mate.

Yerba mate imponuje bogactwem gatunków i smaków. Podziału dokonuje się biorąc pod uwagę różne kryteria. Wśród nich najistotniejsze to: kraj pochodzenia, metoda suszenia, obecność dodatków smakowych, struktura suszu (obecność patyczków, grubość listków).

    Yerba mate a kraj pochodzenia

    Argentyńczycy preferują klasycznie goryczkową yerba mate. Po zbiorach liście najczęściej poddawane są suszeniu nad dymnym paleniskiem. Następnie są leżakowane w celu zbalansowania smaku i właściwości. Najpopularniejsze argentyńskie yerba mate to Rosamonte oraz Taragui.

    Paragwajczycy upodobali sobie intensywny, goryczkowy smak yerba mate. Tamtejsze yerby również suszy się dymem, jednak leżakowanie trwa na ogół dość krótko. W efekcie otrzymujemy wyraziste w smaku produkty o doskonałych walorach pobudzających. Do najpopularniejszych marek należą: Selecta, Guarani oraz Pajarito.

    Brazylijczycy wyznają zupełnie inne podejście do yerba mate. Najbardziej typowym gatunkiem suszu z tego kraju jest tzw. chimarrao. To soczyście zielona yerba mate o drobnej pylastej strukturze. Cechuje się łagodnym i świeżym smakiem i dużą zawartością kofeiny. By komfortowo ją popijać potrzebne są jednak specjalne bombille typu “bomba”. Brazylijczycy znani są również z tzw. mate green czyli zielonej yerba mate. Nie jest tak drobna jak chimarrao; poradzi sobie z nią właściwie każda bombilla. Ponadto świetnie komponuje się z owocowymi i ziołowymi dodatkami. Najbardziej znana mate green to Verde Mate.

    Yerba mate. Elaborada con palo czy despalada?

    Powyższe hiszpańskie terminy mogą wywołać konsternację, szczególnie u początkujących mateistów. Wyjaśnienie jest jednak proste. Termin “elaborada con palo” oznacza “wyprodukowana z patyczkami”. Kupując tego typu yerbę otrzymamy produkt w najbardziej klasycznym wydaniu. Będzie zawierać listki ostrokrzewu, patyczki i pył w określonych proporcjach. “Despalada” to z kolei yerba mate pozbawiona patyczków. W jej składzie znajdziemy wyłącznie listki ostrokrzewu oraz odrobinę pyłu. Proces usuwania gałązek przeprowadza się dodatkowo. Yerba mate despalada będzie więc odrobinę droższa od klasycznej. Jej dużym plusem jest jednak odrobinę wyższa zawartość kofeiny.

    Mate green - zielona yerba mate

    Wspomnieliśmy o nich omawiając brazylijskie yerba mate. Grono miłośników yerba mate green dynamicznie się powiększa. Wcale nas to nie dziwi! Dzięki obróbce z wykorzystaniem gorącego powietrza, zielona yerba ma świeży, łagodny smak i niezwykle soczystą barwę. Delikatny charakter suszu sprzyja łączeniu go z różnymi naturalnymi dodatkami. Doskonałym przykładem może być marka Verde Mate Green z brazylijskiej Parany. W jej ofercie znajdziemy aż 20 wariacji smakowych. Wszystkie oparte są na naturalnych dodatkach ziół i owoców. To naprawdę udane fuzje!

    Organiczna yerba mate

    Żywność organiczna to rodzaj produktów, które powstają wedle zasad rolnictwa ekologicznego. Widoczny na paczce specjalny certyfikat jest potwierdzeniem, że mamy do czynienia z żywnością w 100% naturalną. W naszym sklepie znajdziecie wszystkie najpopularniejsze organiczne yerba mate. Szczególnie warto zwrócić tu uwagę na brazylijską Soul Mate Organica oraz Verde Mate Organica (również z Brazylii). Gwarancja wysokiej jakości i wspaniałego smaku!

    Ziołowa yerba mate

    Yerba mate smakuje wyśmienicie w towarzystwie różnego rodzaju ziołowych dodatków. Popularnym składnikiem jest choćby mięta wprowadzająca do kompozycji wspaniałą orzeźwiającą nutę. Często idzie w parze z cytryną tworząc kombinację zwaną “menta limón”. Szczególnie godne polecenia będą Verde Mate Menta Limón, Guarani Menta Limón oraz Yaguar Menta Limón. Jak wiadomo, yerba mate wspomaga odchudzanie. W fuzji z ziołowymi dodatkami wspierającymi przemianę materii będzie to jeszcze prostsze! Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Szukaj ziołowej yerba mate silueta. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzą się: Verde Mate Silueta oraz Guarani Silueta.

    Owocowa yerba mate

    Nie tylko zioła świetnie łączą się z yerbą! Warto również zapoznać się z bogatą ofertą owocowych yerba mate. Znanymi i stosowanymi od lat dodatkami są cytrusy, lecz również owoce leśne i tropikalne. Ze względu na słodkawy, łagodny smak, owocowa yerba mate będzie świetnym rozwiązaniem dla początkujących. Docenią ją też wszyscy, którzy nie przepadają za zbyt goryczkowymi produktami. Jakie są najlepsze owocowe yerba mate? Nasze typy to: Verde Mate Frutos del Bosque, Yaguar Naranja, CBSe Frutos Tropicales oraz yerba mate Guarani Maracuya.

Co to jest bombilla? Jaką bombillę do yerba mate wybrać?

Jak już wspominaliśmy, bombilla to absolutnie niezbędne akcesorium każdego miłośnika yerba mate. Z uwagi na dużą ilość fusów, spożywanie yerba mate bez bombilli jest właściwie niemożliwe. Komfortowe filtrowanie naparu to podstawa! Jak zdążyliście pewnie zauważyć, nasz sklep internetowy z yerba mate ma w asortymencie szeroki wybór bombilli. Którą wybrać w gąszczu przedmiotów o różnych cenach i odmiennej charakterystyce?

    Bombilla drewniana

    Najprostszy i na ogół jeden z tańszych modeli filtrującej rurki do yerba mate. Niestety, z uwagi na materiał wykonania, stosunkowo szybko się zużywa. Filtrowanie również pozostawia sporo do życzenia; zatyka się znacznie częściej niż metalowe odpowiedniki. Ciekawym rozwiązaniem będzie nieco droższa bombilla wykonana z drewna palo santo. Producentowi udało się wyeliminować wspomniane wady. Dodatkowy atut to wspaniały eteryczny aromat egzotycznego drewna.

    Bombilla aluminiowa

    Jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Bombille aluminiowe są tanie i uniwersalne w działaniu. Polecamy je przede wszystkim tym, którzy chcą rozpocząć przygodę z yerba mate. Bardziej zaawansowanym mateistom radzimy zainteresować się produktami z nieco wyższej półki.

    Bombilla nierdzewna

    Bombille wykonane ze stopu metali nierdzewnych zapewniają komfortową filtrację i lepszą trwałość od drewnianych i aluminiowych odpowiedników. Posłużą znacznie dłużej, a biorąc pod uwagę wysoką jakość, cena bombilli nierdzewnej nie jest wygórowana.

    Bombilla z alpaki

    Alpaka to wysokiej jakości stop miedzi, cynku i niklu. Bywa nazywana “nowym srebrem”. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji artykułów specjalistycznych, np. przyrządów chirurgicznych. Znalazła też zastosowanie w produkcji najwyższej jakości rurek do yerba mate. Bombille z alpaki są trwałe, nie rdzewieją i imponują lśniącą powierzchnią. Doskonałe rozwiązanie na długie lata!

Niezależnie z czego wyprodukowano bombillę, może mieć ona różnego rodzaju końcówki filtrujące. Wyróżniamy:

    Bombilla z filtrem łyżeczkowym

    Najpopularniejsze rozwiązanie. Filtr przypomina łyżkę z niewielkimi dziurkami. Działa precyzyjnie i poradzi sobie z większością rodzajów suszu yerba mate. W niektórych modelach końcówka filtrująca jest wykręcana. Ułatwia to czyszczenie i konserwację akcesorium.

    Bombilla z filtrem sprężynowym

    Nieco mniej popularny rodzaj bombilli. Filtrowanie nie odbywa się za pośrednictwem dziurek, lecz specjalnej sprężyny u dołu. System sprawdzi się przy większości rodzajów suszu. Nie polecamy jednak bombilli sprężynowych do bardzo sypkiej yerby jak np. chimarrao.

    Bombilla bomba

    Dokładnie filtrująca bombilla o okrągłej końcówce z niewielkimi dziurkami filtrującymi. Dedykowana drobnym brazylijskim mieszankom; będzie doskonała do yerba mate chimarrao.

    Bombilla podwójnie filtrująca

    W przypadku tego typu bombilli kształt końcówki nie ma szczególnego znaczenia. Całość sprowadza się do obecności drugiego filtra wewnątrz. Dzięki temu, filtrowanie naparu będzie naprawdę dokładne.

    Bombilla z pierścieniem lub kamieniem chłodzącym

    Często dostajemy pytania o pierścienie i kamienie zamontowane na bombillach. W jaki sposób chłodzą napar? To proste! Pierścień “przejmuje” ciepło naparu, dzięki czemu staje się on nieco zimniejszy. Taka bombilla będzie więc dobrym rozwiązaniem zarówno do zbyt ciepłych naparów jak i terere, które pozostanie zimniejsze.

Matero,tykwa, guampa, a może palo santo? Wybieramy naczynko do yerba mate.

By w pełni cieszyć się mocą yerba mate, potrzebne będzie odpowiednie naczynko na napar. Do Waszej dyspozycji oddajemy szereg różnego rodzaju produktów. Różnią się od siebie materiałem wykonania, wymiarami, pojemnością i sposobem konserwacji. Jakie jest najlepsze naczynko do yerba mate dla początkujących? Co polecamy zaawansowanym? Poniżej przygotowaliśmy zestawienie z najważniejszymi informacjami.

    Tykwa naturalna

    Wydrążona tropikalna dynia od wieków znajduje różne zastosowania. Jednym z nich jest wytwarzanie naczynek do yerba mate. Naturalne tykwy są niedrogie i łatwo dostępne. Najczęściej posiadają metalowe okucie u wierzchu. Wyglądają stylowo, niestety często ulegają uszkodzeniom. Należy przywiązywać dużą wagę do ich odpowiedniej konserwacji. Przeprowadzenie tzw. curado będzie absolutnie niezbędne.

    Tykwa ceramiczna

    Praktyczne i niedrogie rozwiązanie dla początkujących, jak i zaawansowanych mateistów. Kształt ceramicznej tykwy wyprofilowany jest tak, by przypominała drewnianą i dłużej trzymała ciepło. Niewątpliwym atutem rozwiązania jest duża pojemność, odporność na uszkodzenia i łatwość w utrzymaniu w czystości. Dostaniecie ją w bardzo okazyjnej cenie. Szczególnie jeśli zdecydujecie się na któryś z zestawów yerba mate dla początkujących. Najczęściej dodajemy do nich właśnie ceramiczne tykwy.

    Palo Santo

    Legendarne palo santo to wonne egzotyczne drzewo o żywicznym zapachu. Dzięki tej niezwykłej cesze, palo santo znalazło szereg interesujących zastosowań. Jednym z nich jest produkcja naczynek do yerba mate. W kontakcie z ciepłą wodą, palo santo uwalnia żywicę, nadając naparowi niezwykłą eteryczną woń! Tego po prostu trzeba doświadczyć! Naczynka yerba mate palo santo mogą mieć różne kształty i wymiary. Najpopularniejsze i najbardziej trwałe są jednak modele okute od zewnątrz stalą nierdzewną. Bez problemu dostaniecie je w naszym sklepie! Niezależnie od tego, na które palo santo się zdecydujemy, pamiętajmy o jego odpowiedniej konserwacji. Niezbędne będzie przeprowadzenie tzw. curado, o czym przeczytacie na naszym blogu.

    Guampa

    Guampa to naczynko do yerba mate wykonane ze zwierzęcego rogu. Rozwiązanie wydaje się dość nietypowe, jest jednak silnie zakorzenione w argentyńskiej tradycji. Guampa od wieków stanowi atrybut gaucza, argentyńskiego poganiacza bydła. Guampy często posiadają zdobienia i specjalny uchwyt mocujący. W naszej ofercie znajdziecie zarówno naturalne guampy, jak i drewniane naczynka inspirowane ich kształtem.

Jak zaparzyć yerba mate?

Jeżeli posiadamy wszelkie niezbędne akcesoria, czas przygotować nasz pierwszy napar! Zaczynamy od umieszczenia yerba mate wewnątrz naczynka. Odpowiednia ilość suszu ma kluczowy wpływ na smak i moc naszego naparu. Producenci najczęściej radzą zasypywać matero ilością suszu oscylującą między ½ a ¾ objętości naczynia. Na pierwszy raz będzie to jednak zdecydowanie zbyt dużo! Jeżeli jesteś początkującym koneserem naparów, 2-3 łyżki (około ¼ naczynia) powinny w zupełności wystarczyć.

  1. Kiedy susz jest już w naczynku, zakrywamy jego wierzch dłonią i potrząsamy trzymając je w obu rękach. Staramy się, by yerba mate ułożyłą się pod kątem tworząc kopczyk.
  2. Wzdłuż kopczyka suszu kładziemy bombillę czyli rurkę służącą do filtrowania naparu.
  3. Powoli dodajemy wodę zaczynając zalewanie całości u podnóża utworzonego wcześniej kopczyka. Część suszu pozostanie sucha i zamoczy się dopiero przy kolejnej dolewce wody. Dzięki temu smak będzie bardziej zrównoważony i utrzyma się przez dłuższy czas. Pamiętajmy, aby temperatura wody nie przekraczała 80 °C! Jeżeli jest za gorąca, napar będzie zbyt intensywny w smaku i utraci swoje walory.
  4. Popijając yerba mate starajmy się utrzymać bombillę w jednakowej pozycji. W przeciwnym wypadku fusy mogą zacząć się przemieszczać i wpadać do filtra.

Jeżeli przygotowaliśmy napar zgodnie z instrukcją, po opróżnieniu naczynka możliwe będzie ponowne parzenie. Ile razy można zalewać tą samą yerba mate? To zależy od gatunku. 2-3 dolewki to minimum. Przy niektórych rodzajach yerba mate można jednak powtarzać tę czynność nawet 15-20 razy!

Yerba Mate na zimno? Spróbuj tereré!

Tradycyjne parzenie yerba mate polega na zalewaniu jej ciepłą wodą w temperaturze około 80 °C. Gdy jednak męczą nas upały i poszukujemy ochłody, warto pamiętać o pewnej orzeźwiającej alternatywie! Ostrokrzew paragwajski uwalnia bowiem swe właściwości pod wpływem gorącej, ale i zimnej wody! Yerba mate w schłodzonej formie wywodzi się z Paragwaju, gdzie znana jest jako tereré. Wysokie temperatury panujące w tropikach wymusiły na mieszkańcach kraju poszukiwanie alternatyw dla gorących naparów. Przygotowując terére, do suszu dorzuca się kilka kostek lodu. Dopiero wtedy całość można zalać zimną wodą. Paragwajczycy uwielbiają urozmaicać swoją yerba mate różnymi dodatkami. Popularne są specjalne bukiety ziół zwanych yuyos oferowane przez ulicznych handlarzy. Interesującym rozwiązaniem jest tzw. tereré ruso. Napój opiera się na zastąpieniu wody zimnym sokiem. Niecodzienna nazwa ma swoje źródło w nietuzinkowej historii. Rosyjscy żołnierze wspierający Paragwajczyków podczas wojny z Boliwią narzekali na gorzki smak yerba mate. Dopiero dodatek słodkiego soku pozwolił im pić yerba mate z przyjemnością. Jaka yerba mate będzie najlepsza do tereré? Praktycznie każda, choć warto skusić się na specjalnie opracowane w tym celu wariacje smakowe. Szczególnie lubimy i polecamy tereré na bazie Verde Mate Naranja Tropico, CBSe Frutos Tropicales oraz Verde Mate Tereré. Zawsze można też pokusić się o własne eksperymenty wzbogacając tradycyjną yerba mate o kawałki owoców lub zioła.

Yerba mate z mlekiem

Alternatywnych form podania yerba mate jest jednak więcej. Ostrokrzew paragwajski stwarza szerokie pole do eksperymentów. Wodę i sok można na przykład zastąpić… mlekiem. Najlepiej zrobić to używając yerba mate typu toasted (szczególnie polecamy Verde Mate Toasted). Ta powstaje na drodze wypalania w specjalnych piecach; takich samych, jak te do wypalania kawy. W efekcie listki robią się brązowe i nabierają wspaniałego czekoladowego aromatu. W smaku całość będzie przypominać kakao!

Yerba mate z piwem

To nie pomyłka! Jeśli macie ochotę na naprawdę oryginalne rozwiązanie, spróbujcie zalać matero zimnym piwem. Słodowy aromat raczej nie będzie dominował, lecz z wdziękiem połączy się z yerba mate. Całość będzie bardzo goryczkowa. Bez wątpienia fuzja nie przypadnie do gustu każdemu. Polecamy ją szczególnie zaawansowanym miłośnikom yerby.

Yerba mate. Naprawdę warto!

Mamy nadzieję, że nasze kompendium wiedzy o yerba mate udzieliło odpowiedzi na nurtujące Was pytania. Jeżeli wciąż macie wątpliwości, służymy pomocą. Zespół obsługi klienta naszego sklepu internetowego z yerba mate to pasjonaci yerby, którzy z chęcią odpowiedzą na wszelkie pytania!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Moż
Zamknij
pixel