Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-04-25

Co to jest curado i jak je zrobić? Poradnik dbania o naczynka do yerba mate

Curado naczynek do yerba mate

Wykonane z naturalnych materiałów przedmioty codziennego użytku wyróżniają się wysoką jakością i unikalnym charakterem. Naturalne drewno czy zdrewniały owoc tykwy mogą okazać się wdzięcznymi i wytrzymałymi surowcami, o ile wiemy jak o nie zadbać. Zasada sprawdza się także w przypadku naczynek do yerba mate. Dziś wyjaśnimy, czym jest curado i co zrobić, by naczynka wykonane z naturalnej tykwy lub drewna palo santo posłużyły nam przez długie lata.

Spis treści:

  1. Jak zacząć pić yerba mate?
  2. Curado – co to takiego?
  3. Jak przygotować naczynko wykonane z palo santo do użytku?
  4. Curado naczynek wykonanych z naturalnej tykwy
  5. Currado ceramiczne – czy jest potrzebne?
  6. Jak dbać o naczynka do yerba mate?

Jak zacząć pić yerba mate?

Każdy mateista dobrze wie, że do picia yerby potrzebne są trzy rzeczy: naczynko, bombilla i oczywiście paczka ulubionej yerba mate. Brzmi prosto? Dla osoby początkującej w świecie yerba mate schody zaczynają się już na etapie wyboru odpowiedniego suszu i akcesoriów, które posłużą do przyrządzania i picia naparu. Wybór jest ogromny. Poszczególne akcesoria różnią się materiałem wykonania i funkcjonalnością. Na szczęście służymy pomocą i z miłą chęcią poradzimy, co wybrać, aby z przyjemnością pić yerba mate. Wiele przydatnych informacji znajdziecie na naszym blogu. Tutaj na przykład wyjaśniamy, jakie są dostępne rodzaje bombilli, a tu z kolei dowiecie się, jaki rodzaj naczynka do yerby najlepiej wybrać. Wybór odpowiednich akcesoriów to jedno, ważne jest także właściwe dbanie o nie, aby posłużyły jak najdłużej. Dzisiaj wyjaśnimy dokładnie, krok po kroku, jak przygotować i dbać o tykwy do picia yerba mate.

Curado – co to takiego?

Wyobraźmy sobie, że kurier właśnie dostarczył nam wymarzone naczynko do yerby, a my czym prędzej chcemy je przetestować, przygotowując świeżą porcję naparu. Jeżeli zostało wykonane z ceramiki, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by korzystać z niego niemal od razu, bez żadnych ograniczeń. Wystarczy przepłukać je wrzątkiem i to właściwie wszystko. Jeśli jednak mamy do czynienia z naturalnym drewnem (np. palo santo) lub naturalną tykwą, radzimy ostudzić swój zapał! By akcesorium posłużyło nam długo i nie sprawiało problemów, konieczna będzie jego impregnacja. W nomenklaturze yerbopijców proces przygotowania matero lub tykwy do picia yerby określamy hiszpańskojęzycznym terminem curado (czasem można też napotkać na słówko currado), który oznacza przedmiot poddany specjalnej obróbce w taki sposób, aby stał się twardszy i odporniejszy. Proces sprowadza się do odpowiedniego nawilżenia i zabezpieczenia naczynka w taki sposób, aby wzmocnić jego ścianki i uchronić przed pękaniem lub innymi uszkodzeniami. Jak dokładnie zrobić currado? Wyjaśniamy, do dzieła!

Curado palo santo do yerba mate

Jak przygotować matero wykonane z palo santo do użytku?

Dzięki obecności wonnej żywicy, matero z drewna palo santo wprowadza picie yerby w zupełnie nowy wymiar! Jednak najpierw, przed pierwszym użyciem, musimy je odpowiednio przygotować do tej roli. Odpowiednio zaimpregnowane matero ze „świętego drewna” palo santo odwdzięczy się swoją magią. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Pierwszym krokiem curado będzie przepłukanie naszego naczynka zimną wodą, aby pozbyć się resztek wiórków, które mogą się w nim znajdować i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia. Następnie, nalewamy do środka odrobinę oliwy lub innego oleju (np. oleju kokosowego) i rozsmarowujemy równomiernie i dokładnie po całym wnętrzu. Natłuszczone naczynko pozostawiamy na około 48 godzin. Przez ten czas ścianki matero powinny wchłonąć tłuszcz. Nadmiar tłuszczu, który zbierze się na dnie naczynka możemy ponownie wetrzeć w jego ścianki, używając ściereczki lub ręcznika papierowego. Dla lepszego efektu można opcjonalnie powtórzyć proces „nacierania” naczynka tłuszczem 2-3 razy. Gdy matero z palo santo będzie już wystarczająco natłuszczone, całość należy jeszcze raz opłukać. Tym razem woda może być ciepła (lecz nie wrząca!). Po całkowitym wyschnięciu możemy zacząć korzystać z naczynka! W celu jak najlepszego zabezpieczenia naszego palo santo pamiętajmy, by opróżniać je z fusów po każdym użyciu. Zabieg curado palo santo warto od czasu do czasu powtórzyć. Stosując się do podanych wskazówek, matero z pewnością długo Wam posłuży!

Matero z drewna palo santo. Jak przygotować je krok po kroku?

  1. Przepłucz matero zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się ewentualnych pozostałości drewna i wiórków.
  2. Pozostaw matero do całkowitego wyschnięcia.
  3. Kiedy matero będzie suche, natłuść jego ścianki tłuszczem (np. oliwą lub olejem kokosowym). Tłuszcz rozprowadź równomiernie i dokładnie.
  4. Odstaw matero na około 48 godzin, aby tłuszcz dobrze wchłonął się w jego ścianki.
  5. Przy użyciu ściereczki lub ręcznika papierowego wetrzyj w ścianki nadmiar tłuszczu, który zebrał się na dnie naczynka.
  6. Opcjonalnie: powtórz cały proces natłuszczania ścianek matero.
  7. Natłuszczone porządnie naczynko przepłucz ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia.
  8. Gotowe!
Curado tykwy do yerba mate

Jak przygotować tykwę do yerba mate?

Naturalna tykwa to nic innego jak wydrążona (i zwykle okuta z wierzchu) tropikalna dynia. Przygotowanie tykwy do picia yerby będzie przebiegać nieco inaczej niż w przypadku matero wykonanego z palo santo. O ile młode owoce tykwy nadają się do spożycia i są wykorzystywane w wielu kuchniach świata, o tyle miąższ dojrzałej tykwy jest gorzki i nieprzyjemny w smaku, na dodatek może powodować trudności trawienne. W currado naturalnej tykwy chodzi więc nie tyle o zabezpieczenie ścianek, choć to również jest ważne, co o usunięcie charakterystycznego aromatu i smaku wydzielanego przez ścianki. Currado naczyń z naturalnej tykwy zaczynamy od zasypania matero suszem (lub w ekonomicznej wersji – zużytymi fusami po yerbie) w około ¾ objętości naczynka. Następnie należy zalać susz lub fusy ciepłą wodą o temperaturze około około 70-80 stopni Celsjusza. Taki „napar” pozostawiamy na około 24 godziny. Uwaga, nie polecamy tego próbować! W„naparze” mogą znaleźć się resztki miąższu tykwy. Po upływie doby usuwamy fusy wraz z miąższem – delikatnie wyskrobując resztki owocu łyżką lub bombillą. Czynność tę należy robić ostrożnie, aby nie zniszczyć ścianek tykwy i metalowego okucia. Teraz ponownie zasypujemy tykwę suszem i zalewamy wodą. Po upływie kolejnych 24 godzin należy usunąć z naczynka napar wraz z fusami, opłukać tykwę zimną wodą i zostawić do wyschnięcia wlotem do góry. Po wyschnięciu tykwa do yerba mate będzie gotowa do pierwszego użycia.

Currado naturalnej tykwy – krok po kroku:

  1. Umieść w tykwie susz lub fusy po yerba mate – około ¾ objętości naczynka i zalej wodą o temperaturze około 70-80 °C.
  2. Odstaw tykwę na 24 godziny. Uwaga: nie pij powstałego naparu!
  3. Po upływie doby opróżnij tykwę z naparu i resztek fusów.
  4. Ostrożnie i delikatnie wyskrob z tykwy resztki miąższu i nasion (np. przy użyciu łyżeczki lub bombilli).
  5. Ponownie zasyp tykwę suszem i zalej gorącą wodą, odstaw na kolejne 24 godziny.
  6. Wypłucz tykwę zimną wodą.
  7. Pozostaw naczynko do wyschnięcia – koniecznie wylotem do góry!
  8. Tykwa po currado jest gotowa do użycia!

Curado tykwy ceramicznej – czy jest potrzebne?

Jak już wspomnieliśmy na początku tekstu, naczynka wykonane z ceramiki są najprostsze i najwygodniejsze w użyciu. W przeciwieństwie do tych, wykonanych z naturalnych materiałów, nie wymagają specjalnego przygotowania ani zabezpieczenia przed czynnikami zewnętrzynymi. Warto jednak przed pierwszym użyciem wyparzyć ceramiczną tykwę wrzątkiem, z dodatkiem płynu do mycia naczyń. To najprostsze i najszybsze curado ze wszystkich!

Jak dbać o naczynka do yerba mate?

Odpowiednio przeprowadzony proces curado to jedno, ale dalsze dbanie o matero do yerba mate jest równie ważne, szczególnie w przypadku naczynek wykonanych z naturalnych, organicznych materiałów. Naczelną zasadą każdego mateisty powinno być niepozostawianie w naczynku resztek yerby, które zgniją pod wpływem wilgoci. Gdy tak się stanie, w przypadku ceramicznej tykwy, wystarczy usunąć fusy i dokładnie umyć naczynko przy użyciu detergentu. Matero z drewna palo santo lub z naturalnej tykwy, na których ściankach pojawi się pleśń, będą nadawały się jedynie do wyrzucenia. Z tego samego powodu naczynka z tykwy należy dobrze suszyć po każdym użyciu – najlepiej wylotem do góry. Z kolei naczynka wykonane z drewna powinny zawsze być delikatnie wilgotne i nie należy pozostawiać ich blisko źródła ciepła. Na ściankach przesuszonego palo santo mogą pojawić się pęknięcia.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. Wiktionary: Curado.

Polecane

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

17,62 zł brutto/1szt.(70,48 zł / kg brutto)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

18,32 zł brutto/1szt.(36,64 zł / kg brutto)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

23,01 zł brutto/1szt.(46,02 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
pixel